Torstaina 27.9 valtuusto hyväksyi hallinnon uudistuksen Toivakassa. Uudistuksen myötä Toivakan lautakunnissa tapahtuu seuraavat asiat:
  • maaseutuelinkeinolautakunta lakkautetaan, lautakunnan tehtävät siirtyvät hallitukselle
  • sivistyslautakunta pienenee yhdeksestä henkilöstä seitsemään
  • tekninen ja ympäristölautakunta yhdistetään ja sen alla toimii ympäristöjaosto, joka on viisi paikkainen
  • koulujen johtokunnat lakkautetaan

Lautakunnat/johtokunnat käsittelivät asian kokouksissaan ja Kankaisten johtokuntaa lukuunottamatta kaikki olivat yksimielisesti hallituksen esityksen kannalla. Demariryhmä esitti ettei Kankaisten koulun johtokuntaa lakkauteta, mutta se hävisi äänestyksessä 10-11. Meidän päättäjien täytyy pitää huoli, että koulujen mielipiteet ja ajatukset tullaan kuulemaan jatkossakin, vaikka johtokuntia ei enää vuoden alusta olekkaan. Kk:n koululla on jo toimiva vanhempainyhdistys ja suosittelen, että Kankaisten koululle perustetaan vastaava. Vaikka vanhempainyhdistys ei ole virallinen kunnan toimielin, näin pienessä kunnassa myös sillä on suuri sananvalta!
Tulevien päättäjien täytyy myös pitää huoli, että sivistystoimen lautakuntaan saadaan edustus koulujen vanhemmista ja kun päätös koskee koulujen asioita täytyy lautakuntaan pyytää asiantuntija kyseisestä koulusta.

Valtuuston kokouksessa tuli esille myös Juha Juuselan valtuustoaloite Toivakkalisän uudelleen käyttöön otosta. Mielelläni olisin allekirjoittanut aloitteen, mutta tässä asiassa on vain pieni mutta, mistä rahat???? Tiedän omasta kokemuksestakin, että kuntalisä on äärimmäisen tärkeä, mutta kunnat ovat joutuneet luopumaan siitä taloudellisista syistä, niin myös Toivakka joutui tekemään, jos ottaisimme kuntalisän uudelleen käyttöön joutuisimme irtisanomaan kaksi-kolme työntekijää kunnan palveluksesta. Sitä minulla ei ole ainakaan sydäntä tehdä, varsinkin kun tietää, kuinka tiukilla ja paineen alla työntekijät ovat jo nykyisillä resursseilla.
Toivon, että talous saadaan kuntoon ja ylijäämää kertyy, niin että voimme ottaa Toivakkalisän uudelleen käyttöön.

Kommenttiin vastaus:
Kiitos mielipiteestä. Luin tuon tutkimuksen ja siinä oli asioita, jotka varmasti ainakin joiltakin osin pitävät paikkaansa.
Hoitovapaa on perheen oma valinta, jos haluaa luoda uraa voi olla, että hoitovapaa ei ole oikea valinta, vaikka tiedän naisia, jotka ovat olleet hoitovapaalla sekä ovat korkeassa asemassa työelämässä. Osa perheistä haluaa hoitaa lapset kotona ja minun mielestä se on aivan yhtä oikea ratkaisu, kun palata töihin heti äitiysloman jälkeen.
Mielestäni valtion pitäisi ehdottomasti nostaa lasten kotihoidon tukea, koska se on aivan liian pieni ja ajaa perheet liian ahtaalle. Tuki pitäisi nostaa ainakin työttömyys korvauksen tasoiseksi, koska tiedän myös vanhempia, jotka ovat luopuneet työpaikastaan, koska haluavat hoitaa lapset kotona, mutta eivät pärjää kotihoidon tuella, jos valtio nostaisi tukea ei kuntalisiä enää välttämättä tarvitsisi kuntien maksaa. 

Toivon tutkimuksen luettuanikin, että joskus vielä saamme Toivakkaan kuntalisän takaisin tai valtio rupeaa maksamaan lasten hoidosta kotona enemmän kuin nykyään.

Jatkoa vastaukseen...

Jos hieman tarkennan vastausta, niin kun pyydettiin. Mielestäni tutkimus pitää varmasti paikkansa joittenkin henkilöitten kohdalla. Esim, jos äiti on kotona kolmen/neljän lapsen kanssa yhteensä esim. kymmenen vuotta, hän varmasti joutuu miettimään uudelleen koulutusta kyseiseen ammattiin, koska monet alat menevät niin hurjaa vauhtia eteenpäin. Tässä kyseisessä tapauksessa perheen tulotasokin laskee merkittävästi. Toisaalta tuolta ajalta ei mene esim. päivähoitomaksuja, joten menotkin toki ovat pienemmät.
Otan vielä toisen perhe esimerkin, jossa mielestäni ei voida puhua lapsiperhe köyhyydestä, syrjäytymisestä tms. Äiti hoitaa lasta kotona esim. kaksi vuotta ja palaa sen jälkeen töihin. On töissä esim. pari vuotta ja saa toisen lapsen ja hoitaa lapsia kotona esim kaksi vuotta. Hän luultavasti pysyy työelämän kuvioissa mukana, tulotaso ei laske huomattavasti (varsinkin, jos kyseinen kunta maksaa kuntalisää).

Eli joittenkin kohdalla tutkimus varmasti pitää paikkansa, mutta ei läheskään kaikilla. Niin kun tutkimuksessakin todettiin perheillä oli lapsia keskimäärin 1-2 (eli he eivät ole työelämästä pois useita vuosia)  ja todettiin myös, että osa perheistä on kotikeskeisiä eli todennäköisemmin hoitavat lapset kotona ilman kuntalisiäkin.

Nämä ovat asioita, joita voidaan tarkastella niin monelta kannalta. Yksi tärkeimmistä tarkastelu kannoista on lapsen etu sekä myös kuntalisän kannalta kannattaisi tutkia mitä lisä vaikuttaa kuntaan. Kuntalisä on yksi kunnan markkinointi keino. Näitä puolia ei tarkasteltu tässä tutkimuksessa.