Varmaan kukaan kylälle muuttaja ei olettanutkaan, että saa ajalle asvaltoituja valaistuja katuja tai terveyspalvelut olisivat nurkantakana. Kyllähän se on jokaisen oma halu ja ehkä se jonkinmoinen kylähulluus ja rauhallisuuden haku, joka saa ihmiset muuttamaan Toivakankin kyliin.

Muistettava on kuitenkin se, että kyläläiset maksavat aivan yhtälailla kunnallis- ja kiinteistöveroja ja tuovat valtionosuuksia kunnalle, kuin kirkonkyläläisetkin, joten osa kunnan käyttämistä varoista kuuluu käyttää kylien kehittämiseen ja kyläläisten hyväksi. Kylillä toimii aktiivisia kyläseuroja ja mielestäni kyläseurojen ja kunnan pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä, jotta pystyttäisiin ottamaan päätöksissä huomioon paremmin kyläläisten tarpeet ja toiveet. Kylilläkin on pula vuokra-asunnoista esim. Ruuhimäkeen olisi kevään ja kesän aikana muuttanut perheitä, joissa oli yhteensä 14 lasta, jos vaan olisi ollut tarjota heille vuokra-asunnot. Eli vuokra-asuntoja tarvitaan myös kylillä.

Olen sitä mieltä, että kuntaa pitää kehittää tasapuolisesti. Tottakai kirkonkylällä on asukasmäärä suurempi kuin kylillä, joten suurinosa palveluista(mm.terveyspalvelut, kirjasto, vanhustenpalvelut) on järkevääkin keskittää sinne, mutta myös kylät tarvitsevat oman osuutensa, koska se on Toivakan rikkaus, että meillä on elävä kirkonkylä ja monta aktiivista kylää!

Ennakkoäänestys on päättynyt. Äänestämään pääsee nyt Keskisuomalaisen leikkimielisiin varjovaaleihin ja sunnuntaina vaalipäivänä ihan virallisesti, joten aikaa on vielä vertailla ehdokkaita ja löytää se itselle passeli ehdokas.