Tämmöisinä hetkinä, kun koulu maailmasta kuuluu järkyttäviä uutisia, pistää miettimään myös Toivakan koululaisten hyvinvointia ja kouluverkostoa. Tämän hetkinen tilanne taitaa ainakin monelle alakoululaiselle olla hyvä, mutta mitä se on vuosien päästä.

Kyläkoulut, varsinkin Ruuhimäen koulu on vaakalaudalla ja ainakin oma tyttöni kyselee viikottain, että mihinkä hän sitten menee kouluun, jos oma kyläkoulumme lakkaa? Äiti yrittää lohduttaa, että yritämme kovasti tehdä töitä sen eteen, että saamme kouluun lisää uusia oppilaita ja koulu säilyy kävelymatkan päässä, mutta tottakai pelko on myös minun mielessä, vaikka yritänkin olla sitä näyttämättä lapsille. Monet kylät ovat jo valitettavasti joutuneet luopumaan omista kouluistaan ja ovathan hekin selvinneet, mutta totisesti toivon, että Kankainen ja Ruuhimäki saavat säilyttää kyläkoulunsa.

Kirkonkylän koulussa luokkakoot ovat vielä kohtuuden rajoissa, mutta montaakaan oppilasta ei voi enää lisää tulla, jotta luokkakoot ei nousisi liian suuriksi. Jokainen oppilas tarvitsee osakseen osan opettajan huomiosta ja ei ole oikein opettajaakaan kohtaa, jos oppilasmäärät alkaa lähennellä kolmeakymmentä. Mahdoton tehtävä opettajaakin ajatellen huomioida jokainen oppilas omana yksilönä.
 Uskon, että pienten koulujen oppilaat (onneksi kaikki Toivakan koulut ovat vielä pieniä) saavat paremmat eväät elämään kuin suurten koulujen ja jättiluokkien oppilaat. Suurissa luokissa opettaja ei välttämättä pysty huomaamaan lasten pahaa oloa ja mielenterveysongelmat ja kiusaamiset saattavat jäädä huomaamatta ja seuraamukset saattavat olla tosi kohtalokkaat.

Olen sitä mieltä, että Toivakan nykyinen kouluverkosto pitää pyrkiä säilyttämään, koska uusia asukkaita muuttaa koko ajan kuntaan ja oppilaita tulee lisää, niin pitkällä tähtäimellä ei olisi järkevää keskittää opetusta yhteen yksikköön, koska kolme toimivaa  ja laadukasta koulua on Toivakan rikkaus! Myöskin yläkoulua tarvitaan ehdottomasti kunnassamme.